Fúúúj rossz, + hagyd figyelmen kívül a másik kutyát!

Tiltás, büntetés , korrigálás, megelőzés folytatás. Gyakorlati tanácsok Dezsi
Minden kutyának meg kell tanulnia a szabályokat, az elvárásokat, ami a városi élettel együtt jár. Amikor két kölyök kutyát nevelünk egyszerre,egyenként és külön-külön is tanulniuk kell! Két kutya egyszerre is sétáltatható, de akkor megoszlik az ember  figyelme , mert ketten, kétféle dolgot is csinálhatnak amit korrigálni kell, ez pedig nem egyszerű.  Arról már ne is beszéljünk, hogy két kutya két eltérő karakter, jellem, így tanulási képességük  más és más  lehet. 
Izisszel hazaértünk, csere,és Dezsivel indultunk sétára.

Ugyan úgy és ugyan oda. Odaértünk a grundra, lecsatoltam a pórázt , Dezsi szimatolt, majd rám nézett. A fényképezőgép volt érdekes számára. Rám nézett, klikk , falat , majd menj sétálni mondtam.  Elindult és szimatolásba kezdett.


Ott a bokornál  valami erős szagingerbe botlott, indult befelé .. és dőlt volna hemperegni. Felismerem a mozdulatot, amikor a kutyák szarba, dögbe hemperegnek, ezért ettől tartva elhívtam
Dezsi -elhangzik a neve, hogy figyeljen rám, a cuppanás az egyéb jel + a hívó mozdulat ami nem látszik, hogy picit elfordulva más irányba megyek, a kutya követési ösztönére , na meg az eddig tanultakra alapozva. Odaért falat, klikk. Értelemszerűen kikapcsolom a videót, hiszen nem késlekedhetek, jutalmaznom kell a kutyát , örülni, hogy gyorsan hozzám ért . 

Ő csak füvet rágcsált , de azért én résen voltam. 


Nem nyúlt egy szemétre sem. Hinnéd, hogy őt nem érdekelte a szemét, de ez nem így volt! 

Még mielőtt elengedtem volna, egyszer kellett rászólni, hogy fújj rossz és ő azonnal tudomásul vette a szabályt. Azért végig figyelt, hogy figyelem e. 
Ő, más jellem, más temperamentum, mint a testvére, Izisz. Domináns, nyugodt, megfontolt, ám a hibázás esélye ugyan annyi, ezért vele is figyelmesen sétáltam. Folyamatos kontrol, hogy be avatkozzak, ha kell! 

A grundon való bóklászás után , haza indultunk , vele is hosszú pórázon. A  rövid póráz előbb utóbb feszülne, fékezném a kutya lendületét. Én két lábon lassabban járok, mint ő , éppen ezért nem célom séta helyett, folyamatosan rángatni őt. 

A saroknál már "várta " a kutya őrjöngését , ugatását. Azaz messziről kiszúrta, hogy a kutya fenyegető, ugrásra készen álló pózban van. Olvasott a kutya testjeleiből !

Nem bátor, de hisztis kutya, csak akkor támad,ha elfordulunk, de akkor nagyon harciasnak tűnik,dühösen acsarog. 
Mindenesetre Dezsi "felkészült", hiszen minden sétánál ugyan ezt csinálja ez a kutya . 

Nem Dezsi támadott, csak reagált a másik kutya jelzésére, testjelire, viselkedésére. Bontogatja a szárnyait , az utca sem idegen terep számára, ő is elkezd kommunikálni a másik kutyával. 


Hagytam , támogattam az önbizalmát, de azt nem szerettem volna, ha ugat és támad, ezért elhívtam. Nem izgatottan kiabálva , de nyugodt természetes hangon. Indult felém és dicsértem. (klikk, okos, falat) 


Másik ugató kutya, más reakció. 
Részben nem látja a kutya testjeleit, részben egészen másként ugat a kutya , így ő is másként reagál. Érdeklődve szemlélődik. (és menne haza, hiszen elmentünk a kapunk mellett:)  ) 

Soha nem viszem a kutyát a kerítéshez közel !  Nem akarom rászoktatni, hogy őrjöngjön a másik kutyával, meg balesetet sem akarok. A másik kiharaphat a kerítésen, az enyémnek beszorulhat a lába stb. stb. A másik nyomos érv, hogy most még elbírom, de néhány hónap múlva már repülnék utána, ha beindul. 

Később előfordulhat, hogy olyan helyen kell vinni, ahol nincs mód kitérni. Nos , ilyenkor rövid póráz és gyerünk ! Gyorsan átvezetem a kritikus szakaszon, de akkor is tanul egy helyes viselkedést, hogy láb mellett , rám koncentrálva , gyorsan haladunk. 

FONTOS !
Az első hónapok alapozták meg,teszik lehetővé, hogy ez nekem ilyen"könnyen"sikerült.Na,meg,az elmúlt évek tapasztalatai, a kutyáink képessége! Kezdőknek, kevésbé rutinosaknak, azért ez több időt vesz igénybe! Nem szabad feladni ha elsőre, másodikra vagy sokadikra sem sikerül! Ebben a korban érünk el a kutya önállósodási fázisához .
"Rangsor fázis (13-16 hét)

Falkarend fázis (5-6 hónap)
A házi kutyáknál ezek a fázisok nem túl kifejezettek, inkább a vadkutyákra és a farkasokra jellemző. A családi kutyáknál inkább önállósulási fázisról beszélünk.” 

Én szeretem tudni mi miért történik, így mindig keresem a válaszokat, amit rendre meg is találok. Sok írás, komoly szakirodalom van ebben a témában, hiszen sok éve,sokan, tanítanak , nevelnek kutyát, képeznek ki komoly feladatokra. 

Tudományos kutatások is folynak. Ám a józan paraszti ész, a megfigyelés adja az alapot. Nem kell túlbonyolítani, "csak" kutyaként állatként tekinteni az ebünkre. (2013. 01.06. ) 

Nincsenek megjegyzések: