Helyben maradás

Amikor a kutya elfáradt a játékban, de még kellően koncentrált, gyakorolhatjuk a helyben maradást. A videón látható kutya hét hónapos és természetesen ismeri a fekszik vezényszót és próbálták már néhány alkalommal otthon a helyben maradást is. Persze nem igazán sikerült helyben tartani a kutyát, de azért voltak "részeredmények". 

Mi ezt a tippet, trükköt szoktuk javasolni.1. Lefektetem, jutalmazom falattal, majd szembe fordulok vele és eltávolodva hátrálok egy lépést, majd  kettőt, hármat. Fekszik, ott maradsz, -szavakat használom. 

A testtartásom feszes, egyenesen állok, a kezemmel nem hadonászok, nem beszélek a kutyához, tekintetem távolságtartó, szigorú . Azt kell közvetítsem a kutyának a mimikámmal, tekintetemmel, hogy még munka van, az én irányításom alatt zajlanak az események . 

Rövid várakozás és a lába közé dobok egy falatot, EZZEL EGY IDŐBEN fekvő pozíciót jutalmazom és egy vezényszóval is megerősítem : fekszik! 
Fontos, a pontos dobás, mert különben a kutya feláll, vagy elkúszik. Olyankor inkább felé kell lépni kezdetben és tenni a lába közé a földre a falatot.
Azért így, gyakorolunk , mert a vizsgarend szerinti feladatok között, a helyben maradás, nem lustán elnyúlt heverészés, de koncentrált figyelemmel való pontos gyakorlat végrehajtás !
Ez még nem az, csak az alapozás.
Otthon a helyedre veszény szóval kombinált helyben maradás van, az egy másik tanulandó feladat. 
2. Van a" leszúró botos" gyakorlás is , de ahhoz venned kell egy eszközt. Esőmentes száraz időben használhatatlan, kavicsos talajban szintén, mert nem tudod belecsavarni a földbe. Viszont földben, füves helyen jó segédeszköz . Részletesen ITT

3. A videókat nézd meg! A testtartás , a gyakorlat kivitelezése. Ezek  a felvételek, nem hosszú hónapos gyakorlások eredménye! Néhány alkalom után így működik , ha jól csinálod. Persze van, hogy a kutya nyugtalanabb, elvonja valami a figyelmét, de akkor korrigálni kell és esetleg visszalépni egy lépést a tanításban.
István és Fiona, itt azt gyakorolja, hogy hogyan tudná az időt és az eltávolodást növelni !


4. A hangsúly és a határozottság, lényeges elem, a jutalomfalat mellett, hogy a helyben maradás sikerüljön! Ha fáradtabb a kutya , nyilván szívesebben marad helyben , ezért nem azzal kezdjük a tréninget, hanem sétával, ugrálással, majd rövid és egyre hosszabb helyben maradásokkal.

5. Itt a helyben maradást kombináljuk akadály ugrással. Ritkul a jutalomfalat és viselkedés láncot jutalmazok, mert a rész feladatokat és a hozzávaló vezényszót ismeri a kutya. 
Cintarella és Viso helyben maradása .
Nagy meleg, séta és labdázás után , helyben maradás.

Behívás utána , a futás kedvéért !


Mindkettő ismeri  a feladatot, a nehezítés az, hogy egymás mellett, tőlünk távol is végre kell hajtani.  kb. öt perc volt az egész és amikor visszamentünk fel ültettük és mehetsz vezényszóval feloldottuk a gyakorlatot és  sétálhattak, szimatolhattak tovább.  Ági is és én is , otthon gyakoroltunk és a heti egy találkozás alkalmával, mindig tréningeztünk egy picit.  
Hol ezt, hol azt pluszban tanulva az addigiakhoz.
6. További tipp, hogy otthon kell gyakorolni, amikor nincs elvonó inger.  

Ki kell kötni a fához jó hosszú pórázra. Olyan módon, hogy felülről le lógjon a póráz, ne a földön legyen ( nekem pamut gurtniból készült ilyenem van, de egy erősebb kötél is megteszi) 

Kb. két - két és fél méter távolság kezdetben elég.  


Lefekteted a kutyát,  a póráz feszes és amikor nem tud előre lépni  fekteted. Falattal megvezetve , jutalmazva. Szembe állsz vele és ha azt látod megmozdul és készül felkelni, lába közé teszel egy falatot, megerősíted a fekszik vezényszóval, ha jó a pozíció, + klikkelsz. 
Teszed a falatot a lába közé és klikk. Vársz picit 10-30 másodperc , míg kimondanád lassan, hogy egy-kettő-három. 

Közben  nem hadonászol, nem beszélsz a kutyához! 

Amikor tíz, húsz, harminc másodperc várakozás megvolt , megint klikk és ezzel együtt a lába közé teszel egy falatot ! Értelemszerűen, ha felállna a következő falatért , nincs klikk, de neem, lefekteted egy újabb falattal és fekszik vezényszó és  - klikk! 


Együtt, egyszerre, egy időbenIgyekszel gyorsan  reagálni , hogy a kutya a helyben maradásra  asszociáljon. Megértse, hogy azt várod maradjon fekve, maradjon helyben. Szép fokozatosan nyújtod az időt. Két-három  percig  kezdetben, utána játék, labda,mozgás és ha elfáradt picit lehet megint gyakorolni a helyben maradást. A helyben maradás vezényszó lehet a fekszik ott maradsz, hiszen a sima fekvésből később elhívhatod majd. Míg a helyben maradásnál nem elhívjuk, de visszamegyünk hozzá, főleg a tanulás elején. 
7.Rövidebb pórázzal és a kutyaiskolán is gyakorolható.  


Én azért szeretem a hosszabb pórázt, mert kényelmesebb a kutyának, meg új tanulás, új beállítás, azaz ne egy másik tanítási szituációra asszociáljon  a kutya. Ám a hosszabb póráz hiánya, nem ok arra, hogy sose kezdjük el a tanítást !!
8. Kicsi kényszer, az aktív , nem tud nyugton lenni  kutyákhoz. Ha nem tud hibázni, korrigálni sem kell, pláne nem kell büntetni! 
A póráz a biztonsági öv, a lábam a csatja , de hívhatjuk biztosító kötélnek is.
Bevezető rész gyakorlat, hogy gyorsan megértse a szabályt. Fekszik , amiből nem kelhet fel kedve és hangulata szerint. ITT

Nincsenek megjegyzések: