Gyerek és a rottweiler

Mottó: A kutya nem játékszer, de jókat lehet játszani vele!

Többször írtam erről, de rendre előbukkan a kérdés , hogy rottweiler való e gyerek mellé. Természetesen való, de néhány szabály bettartásával.
Az első és legfontosabb, hogy kutyát , nem a gyereknek veszünk, hogy ő majd gondozza , neveli!  Ez bizony a felnőtt csaláttagokra vár.
Utópisztikus elképzelés, hogy a gyerek, aki maga is nevelésre szorul, felelős gazdi tud lenni! Önmagát se tudja felnevelni, miként is birkózna meg a kutya nevelésével? 
Fokozottan így van ez egy nagytestű kutyánál , de a kistestűek sem kívételek ez alól. A rottweiler se különleges eset, de egy nagy , erős őrző-védő fajta nem gyerekjáték!

No, de csapjunk bele, néhány gondolat, példa, a gyerek és a rottweiler kapcsolatáról. Személyes példával kezdem. Nálunk adott egy élethelyzet , azt fogom bemutatni elsőre. Tévedés azt hinni, hogy mindenki úgy születik, hogy szereti a kutyát és felhőtlenül boldog a társaságában . Az sem igaz, hogy minden kutya szereti a gyerekeket, sőt gyerekszerető fajták sem léteznek. Minden kutya és minden gyerek egyéniség. A kutyának, a gyereknek, esélyt kell adni az ismerkedésre , "valakinek" be kell mutatni őket egymásnak. Ideális esetben egy gyakorlott felnőtt teszi ezt meg.

Most a lenti két  példában én vagyok ez a koordinátor. Az alábbi két videón  Kende unokánk 8 éves, nem nagy kutyarajongó születésétől kezdve. Nem velünk élt így ritkán találkozott kutyával. Majd haza költöztek. Nálunk kötelező kutyássá válni, de nem erőltettük rá, tudomásul vettük az ő igényeit. Szépen fokozatosan szoktattuk hozzá a kutyákhoz, mindig igazodva az ő tempójához. Ugyan így tettünk a  kutyákkal is. Egyikőjüket sem erőltettük a másikra. Addig voltak együtt, amíg mindenki jól érezte magát. Tehettük ezt azért, mert a környezetünk úgy van kialakítva, hogy mindenkinek van tere, van elvonulási lehetősége.

Ezeken a videókon már a magabiztos, "kutyaszerető" Kendét láthatjuk. Ennek ellenére ott vagyok mindig a közös játékuk közben. Figyelek, beavatkozom, ha kell!  Hamar megértik a kiskutyáink, hogy a gyerek nem játékszer!  A gyereknek meg azt kell megtanulni ,hogy nem futkározhat, ugrálhat, sikongathat a kiskutya közelében. Más játékot kell játszani, pl. labdát dobálhat nekik, vagy jutalomfalattal kötheti le a figyelmüket.  Fontos! Nem kell felpörgetni a kis kutyát játékkal, de inkább lassítani célszerű a gyerek társaságában.

Kölyök kutyának sétákkal, szabad rohangálással kutyatársaságban lehet és kell a feles energiáit levezetni, nem a gyerekkel való futkározásban ! Ez  a futkározás kényelmesnek tűnik, mert lefárad a kutya, ám ez csak látszólag jó játék. Nem attól érzi igazán jól magát a kutya, ha megpróbáljuk szórakoztatni a saját igényeink szerint. Sok ember képzeli azt, hogy a kutya felhúzható és kikapcsolható igény szerint, neki kötelessége jól viselkedni ! NEM így van! 

Amikor megtanítjuk egy hibás viselkedésre, ugyan annyi idő átnevelni egy jóra! 
Ráadásul a kutya hamar lenövi a gyereket, úgy fizikailag , mint fejlődési ütemében. Akkor szembesülhetünk vele, hogy fellöki, figyelmen kívül hagyja, nem tiszteli eléggé a gyereket és ez akár balesetekhez is vezethet. Gondolkozzunk előre ! 

Lássunk  konkrét példákat,, mit játszhat a gyerek és a kutya. Kende és a kölykök.  Sok-sok plüss tettem ki, ami érdekes és cipelni való, arra tereltem a kiskutyák figyelmét. A gyerek nem önmagát kínálja fel játékként! Közös játék a cél, ahol a kölyök is és a gyerek is tanul! Megtanulják, hogy nem egymás játékszerei, de ha együtt vannak, kölcsönösen figyelnek egymásra! Sem a gyerek, sem a kutya nem tudhatja, mi lenne a jó megoldás. Meg kell tanítani nekik!  Persze itt is kell egy irányító, ez én vagyok, még ha nem is látszom a videón .


Kende a kamasz kutyákkal. Amikor a kutyák kergették volna megállt, adott nekik jutalomfalatot. A túlzott érdeklődésből elhívtam a kutyákat én is falatot adtam, vagy rátereltük a figyelmüket az evésre, a tálban levő tápra.

Gerda unokám öt évvel fiatalabb Kendénél, ő születésétől kutyaszerető, kutyákkal is nőtt fel. Ennek ellenére , ő sem tud mit kezdeni a helyzettel EGYEDÜL. Dorka, a növére, már "profi" kutyás, ő jó mintát ad , de kell a felnőtt segítség itt is. Most Viktor fiam, a koordinátor- apa tudja- rá hallgat mindenki. Megtanítja Gerdának, hogy  üljön le, legyen nyugodt a kiskutya közelében.  A harapdálás , az érdeklődés , a puha játékokkal való huzakodásban csillapodhat le , tanulja Gerda, és Kelly kutya is. 

Számtalan élet adta lehetőség, megoldás, amit mindenkinek magának kell megoldania. Bizony fel kell készülni erre ! Senki ne várja, hogy majd a kölyök kutya tanítás és irányítás nélkül tudni fogja és hibátlan kutyává cseperedik! A kölyök kor az alapozás , amit itt elmulasztunk, az később sokszorosan visszaüt. 

Mi van akkor, ha a kutya előbb volt, mint a gyerek? 

Picit egyszerűbb dolgunk van, ha jól nevelt , jól szocializált kutyának mutatjuk be a gyereket. Meg kell őket ismertetni egymással és először a kutyának, majd a gyereknek is meg kell tanítani mit várunk tőle.  Kicsi gyerek nem maradhat felügyelet nélkül a kutyával! Rövid időre sem! Mindig kell a kontrol, a figyelő szem!
Legyen erre is néhány példa. Lucifer és Norbika. Lucifer kiskamasz volt, amikor Norbika megszületett. Apa gazdi feladata volt kormányozni a kutyát és remekül sikerült az összeszoktatás. 


Bosko felnőtt kutya volt, amikor Zsófi megszületett , ők így ismerkedtek , Anya gazdi irányításával .Majd szépen sorban , a testvérek is. 
Zsófi maradt az örök kedvenc. 


Vagy egy másik példa az ismerkedésre.

Számtalan példát említhetnék még , sok videót ide tehetnék, de a titok nyitja nem más, mint a jól nevelt kutya, kiegyensúlyozott, nyugodt gazdi, jól irányított, kutya és gyerek ! Egyébként a kutyanevelés nagyon hasonlít a gyerekneveléshez , viszont a kutya nagy előnye, hogy soha nem beszél vissza!  A dac korszaka is nyúlfarknyi a gyerekéhez képest .

Nincsenek megjegyzések: