Állat- kutya-fajta

Egy kutya először is kutya és csak másodlagosan egy bizonyos fajta. Sokan úgy gondolják, hogy a németjuhászok egy bizonyos módon viselkednek, holott a németjuhász csak egy kutyafajta, mint egy kulturális háttér a kutyavilágban. Egy keverék kutyában ugyanúgy kialakulhatnak a negatív jellemvonások, mint a németjuhászban. Ne a fajtára koncentrálj, hanem a viselkedésre. Természetesen vannak fizikai különbségek a fajták között, például egy szibériai husky több tíz mérföldet képes menni, és így nem igazán illik egy belvárosi lakásba. Ugyanakkor, ha biztosítjuk számára a megfelelő és rendszeres testedzést, mint séta, biciklizés, futás, akkor egy boldog, kiegyensúlyozott kutyus tulajdonosai lehetünk.
Cesar Millan hármas formulája a kutyáink természetes igényeinek kielégítésére, (út egy tökéletes kapcsolathoz):
Exercise-Testmozgás: az első és a legfontosabb tevékenység kutya és a felelős embertárs között (fajtától, adott egyedtől függően, pl. alacsony mozgásigényű kutyánál is, minimum napi 60-90 perc közös séta)
Discipline-Fegyelem: a kutya és a gazdi közötti szabályok, határok, korlátok erőszakmentes és következetes kijelölésével történik.
Affection-Szeretet: nem feledve az előző két lépcsőfok fontosságát, a felelős gazdi a kutya felé kinyilvánított szeretete az utolsó a sorban. Ez nem szeretetmegvonást jelent, csupán a szeretet megfelelő időzítését, amit a kívánt, nyugodt viselkedés jutalmazásaként, megerősítéseként is használhatunk. Ez az alkotóelem igazán elmélyítheti kapcsolatunkat, de csak akkor, ha figyelembe vesszük az állatok természetes igényeit és együtt érző, empatikus szeretettel tekintünk rájuk. Mindezeket az ismereteket a képzésnél és a nevelésnél is figyelembe véve erőszakmentesen érhetjük el, hogy négylábú társunk egy kiegyensúlyozott, boldog, együttműködő kutyaéletet élhessen, ami a közös boldogságunk kulcsa és a felelős kutyatartás alapja." Részlet! Olvasd tovább!

Ismétlés a tudás anyja:) Forrás - Kiss Gábor oldala:  http://www.emberkepzes.eoldal.hu/cikkek/a-cesar-modszerrol-roviden/kutyapszichologia.html

Nincsenek megjegyzések: