Jaj, húz, nagyon húz, nem bírok vele! Mit tegyek?

Mi is kell a helyes pórázon vezetés tanításához? 
Az elhatározás kevés, „tárgyi” feltételek is kellenek hozzá. Megfelelő hosszúságú póráz, a kutyához igazított tempó, rövid utak, melynek végén, szabadon engedhetem, játszik, fut…. majd ismét póráz, majd ismét szabadság….. 

A kölyökkutyával, nem lehet fél órát, vagy órákat kutyagolni, viszonylag laza sétálgatással sem, de feszes szabályos láb mellett haladós meneteléssel meg egyenesen tilos. Abból csak feszültség, idegesség származik, mert a kutya úgyis ellen áll, húzza a pórázt, rágja, ugrál, szabadulni akar és a csontozatának sem tesz jót az erőltetett , mechanikus terhelés!

Példának álljon itt Dezsi és Izisz. Ők testvérek és rendszeresen sétálnak, pedig kertes házban lakunk.

Testvérek, de nem egyformák így a séta sem egyformán zajlik. 

Dezsi, lassan szimatolósan halad, Izisz gyors, ide- oda figyelős, „ugrálós” tempóban. 

Izisz a séták elején hosszú pórázt kapott 5 m-est. Egy ideje rászoktam a flexi használatára, bár kezdetben utálom póráz volt.  Nem kell láb mellett jönnie, csak az irányváltásnál, járda végén, szélén , vagy ha autó jön. Egyébként, mehet előttem, mögöttem, jobbra és balra. Ő a saját szökdécsélős, nyugtalan tempója miatt, mindig hosszú pórázon kezdi a sétát. Majd az első szabadon engedős szaladgálás után gyakoroljuk a rövid pórázon haladást. Utána megint szabadon engedem , majd ismét hosszú pórázt kap, de akkor egy picit korrigálom már. Haladunk a későbbi követelmény felé.  


Még hosszú -hosszú hónapokig gyakorolni fogjuk a helyes sétát, mire eljutunk a kényelmes , összeszedett sétáig! További hónapok után jutunk el a kiképzésig, amikor már alakilag és formailag is kiképezzük, „a lábhoz” vezényszót jelentő vizsgaszintű gyakorlatra. 

Ilyen pici korban a lábhoz vezényszó, pont azt jelenti , mint később! Valójában a vezényszót tanítom, így azt a formációt kérem, amit az a gyakorlat jelent. Baloldalon vezetem, szorosan mellettem, figyelmesen rám nézve, marja a combom vonalában, sem előttem, sem lemaradva, sem keresztbe nem mehet! Pici kutya kb. egy( 1!) percet tud koncentrálni, ezért csak néha és kritikus szakaszokon vezetem így, kezdetben "megvezetéssel".


Na de térjünk vissza a városi sétához. 

Felkészülten indulunk útnak. Van övtáskám, van zsebem, abban jutalomfalat, labda, csuklómon a klikker, melynek hangját hetekkel ezelőtt kondicionáltam, hiszen rendszeresen használom a jutalmazás egyik eszközeként. 


Amikor húz, megállok, visszahívom magamhoz, motiválom, jutalmazom, már akkor is dicsérem, ha visszafordul , rám néz, aztán akkor is , visszajön. 

Csak, ha laza a póráz haladunk tovább. 

Persze lehet ismét húzni akar, de a húzás kísérletére megállok,  korrigálok, ha figyelmen kívül hagy, adom a jelet a pórázzal. Kicsi rántás amit ő okoz, hogy beledőlve  haladni akar tovább, ez meg is megakasztja –lassíts! mondom, és amikor nem feszül a póráz már dicsérem is! Hiszen megállt , várt nem ment tovább , ezért dicséret jár ! Lépésről lépésre, SÉTÁRÓL, SÉTÁRA, mindig emelve a követelményt . 


Naponta egyszer sétálni kell ehhez , ám ha háromszor, négyszer is muszáj, akkor is így kell tenni. Akkor rövidebb a tanítási idő, de még így is hónapok mire kényelmes sétálgatás lehet az utcai haladás ! 

A kutya nem engedetlen, hanem egyre erősebb, egyre aktívabb, egyre nagyobb távolságokat szeretne bejárni!  Kölyökkutya , aki kb. egy éves korára éri el azt a szintet, hogy valóban követelni lehet precíz végrehajtást. 

A sétákhoz szorosan kapcsolódik a "fújj rossz" vezényszó tanítása, mert az első perctől nem engedem, hogy felegyen bármit is. Rendre megpróbálja mindkettő, de én résen vagyok. Így nem unalmasak a sétáink, bár a mi utcánk viszonylag tiszta, nem szemetes, de azért macska, kutya kaki, csikk, papír zsepi van több. 


Kutyák is ugatnak, vagy nézelődnek és azt is tanuljuk, hogy hagyja figyelmen kívül, ha kérem tőle. Mi két hónap alatt eljutottunk odáig, hogy már csak klikkert viszek, nem kell hosszú póráz Izisznek sem, két méteres póráz elég mindkettőjüknek. ( 500-600 métert teszünk meg a  grundig) 

A grundon elengedem , visszajönnek , elengedem visszajönnek. Behívás-gyere ide tanulása. Aztán pórázon haza ! Fontos! 

Egyenként tanulják meg ezeket, nem párban! Van közös séta, közös autózás is , az egy picit másként zajlik.  

Könyv ajánló , képek, ami eligazít picit, lásd is a technikát, ne csak az írás legyen.

A képre kattintva nagyobb formátumban is látod és olvasható a szöveg.


Én úgy tanítom, hogy nem tanítom meg arra, hogy húzzon! Soha nem feszülhet meg úgy a póráz, hogy a kutya minden testi erejét bevetve akarjon előre haladni és nekem más választásom se legyen, mint "lebegni " a póráz másik végén, vagy "letalpalni" kelljen a pórázba kapaszkodva ! "

Nem vagyok én Károly bácsi"!Hogyan vezette Károly bácsi Frakkot a mesében?
Sehogy! 
Frakk vezette Károly bácsit, aki libegett a feszülő póráz végén! Frakk és a macskák kedvelt és népszerű rajzfilm, sok generáció nőt fel rajta. Károly bácsit, mint kedves példát szoktuk emlegetni azóta is , mint egy rossz példát a pórázon vezetésre !

Nincsenek megjegyzések: