Fiatal kutya tréning

Gyakorlás és néhány tanács egy tréning kapcsán . Siroccó Loleráj, Lolli , Siroccó Gorro, Úzo  2015. 

Szabadon követés
 
Ez jó ! Azon kívül , hogy Úzóra rávezeted Lollit . Túl nagy inger szembe menni egy kutyával . Nem véletlen, hogy egy vizsgán,versenyen, nem úgy fektetik a kutyát helyben maradásra, hogy szembe menjen vele a másik kutya, rögtön induláskor .Fontos a kellő távolságra is figyelni. Kezdő kutyáknál ezt hatványozottan figyelembe kell venni. Amikor az utolsó ültetést csináltad egy megpaskolás, megdögönyözés, "bónusz" nagy dicséret, jutalomként járna neki. Azzal fejeznéd ki a kutya felé, hogy nagyon elégedett vagy vele. 

Pórázon vezetés
 

Itt ugyan azt a technikát kellene alkalmazni, mint a szabadon követésnél. Jobb kezedben a póráz balban a falat , motiválod,  "összeszeded," megvárod még valóban koncentrál a kutya, és úgy indulsz el! Úgy vezeted, mintha nem is lenne rajta póráz !! Nem tanítasz mást , mint a szabadon követésnél! Ennek pont úgy kell kinéznie, csak nagyon szükséges esetben kell korrigálni a pórázzal !( egy picit rövidebb póráz itt segítségedre lenne -akkor nem kellene két kézzel fognod )  0:32-nél Úzó a te vezényszavadra ült fel , arra dicséretet érdemelt volna - legalább egy "ok"-, de fekszik ( mert nem neked szólt).  Te hibáztál és a kutya kapta a "büntetést"  azaz ,mérges , fedő hangon szóltál rá, hogy nem fekszik vissza azonnal! Pedig az ő logikája szerint dicséretet érdemelt volna , hiszen gyorsan felült , amikor mondtad! Nem vezetjük szembe a másik kutyára, itt is érvényes! 
Fekszik ketten
Itt

megint a te hibádból hibáznak a kutyák. Ha a földre, a két mancsuk közé teszed a falatot nem ugranak föl a következő falatért , amivel matatsz . A kezed tedd le , magad mellé, mikor felegyenesedsz. Nézd őket , erősítsd meg a fekvést egy vezényszóval, számolj kettőt és ismét tegyél a lábuk közé egy-egy falatot-fekszik -hangzik el megint, nyugodtan felegyenesedsz, kezed lent , nem matatsz! Lassan hátralépsz , ha azt látnád valami szándék van a mozdulásra -mondhatod a feksziket határozottan-vissza lépsz lassan, leteszed a falatot , fekszik erősíted meg és megint lépkedsz hátra. Kezed az oldalad mellett! Nem tudom mit csináltál amikor visszaléptél, mert Lolli rosszul feküdt, de korrigálni kell , falattal megvezetni míg szabályosan fekszik utána vezényszó, ha jó és két pillanat múlva feloldani és engedni őket "mehetsz "vezényszóval futni egyet. Utána megint összeszedni és folytatni a gyakorlást. Lolli  itt már leeresztett egy kicsit azért kúszott és szimatolt. 
Fekszik marad
 

A fekvésre jár a megerősítő jutalom Lollinak ! Úzónak már elég a vezényszó . Lába közé a falat, de csak akkor ha nem csámpásan fekszik! Korrigálni kell mindig!!! AMIKOR ELINDULSZ VISSZAFELE, mielőtt lépnél, egy újabb vezényszóval megerősíted Lolli fekvését ( ránézel, hogy értse neki szó)l és figyeled ! Csak akkor lépsz újabbat, ha úgy érzékeled valóban hatott a fekszik vezényszó. Ha nem, és eljön, egyszerűen visszafekteted oda ahonnan eljött( pont ugyan oda) és kezded elölről, csak nem mész ennyire távol másodszorra Lolli miatt. Korrigálsz és megint feloldod őket, mehetsz és futhatnak egy kört. 
Behívás fekvésből

Itt mondani kell a kutyák nevét , hogy értse mindkét kutya, hogy mindkettőjüknek szól a behívás! Hiba: "Figyelj, marad"-ból nem hívjuk el a kutyát !!! Kezdetben nagyon fontos, hogy a helyben maradásból sose hívjuk el! A menet közben fektetés és a helyben maradás két külön gyakorlat ! Lényeges különbség, hogy az egyikből eljöhet, sőt gyorsan lendületesen kell jönnie, míg a másikból nem jöhet el. Ott, a helyben maradásnál , a vezető érkezéséig fekve kell maradni és csak ül vezényszóval ülhet fel , majd egy feloldó jellel van vége a gyakorlatnak! Két gyakorlat, két vezényszó. Az egyik fekszik, a másik fekszik+marad. A menet közben fektetésnél csak feksziket mondunk és abból hívjuk a kutyát ! Arra kell tanítani, hogy gyorsan , lendületesen egy tempóban jöjjön hozzánk, "vágódjon be elénk !
Ügyesek vagytok. Nem kritika, segítségként írtam , hogy figyelj a részletekre is .
Gyuri , Úzó, Lolli 2015. december, no meg  Kriszta , aki  nélkül nem jött volna létre a videó :) 
Két nappal később

A legutolsó momentumhoz : Amikor egymás után ugyan azt a feladatot gyűrjük a kutyával, menetelés , ül, menetelés ül. Egy hirtelen váltásnál, nem tudja automatikusan ismételni a másik gyakorlatot , főleg, ha másik mozdulatot, testjelet, más hangzású vezényszót adunk , mint szoktunk ehhez a pozícióhoz. A vezényszót még nem tanulta meg, így hiába kiabálunk mérgesen akkor se fogja tudni. 

Nincsenek megjegyzések: