Nyomkövetés - Sagnol_à_Patay Francia bajnok

Beszélgettünk Erikával , téma a nyomkövetés volt. Írásban, fórumon kommunikáltunk , így sokszor nem pontosan értettük egymást .  Ugyan azokat a dolgokat ( gyakorlatokat, vizsga feladatokat) másként tanítottuk, másként képzeltük el a kiképzését is. Vagy ugyan úgy képzeltük el, de biztosan másként fogalmaztuk meg. 
Néztük az alábbi videót és mindkettőnknek nagyon tetszett a munka. Más, mint ami itthon szokásos IPO nyomkövetés. A feladat és a kivitelezés is. Kértem Erikát: Nézd meg ezt a videót! Próbáld meg leírni mit látsz! Ne, azt hogy húúú, meg jó, meg ..... hanem amire gondolsz amikor megnézted, vagy nézés közben mi jár a fejedben. Hogyan látod a kutyát? 


Sagnol_à_Patay by apbat
Rendben-válaszolta Erika 
"Tehát, a felvezető póráz nélkül vezeti fel a kutyát és a munka végéig a kiinduló ponton marad. A kutya a nyomkövetés indításakor a szimatkatlanba jól beszagol és körbeforog, majd rögtön felveszi az egyes száron a szagot egy határozott balra indulással. Az első száron lendületesen megindul, magas orrtartásban követ és pár lépés után jobbra kiszagol, de nem törik meg a nyomkövetése, hanem megy tovább a száron. Hol lendületesen, hol egy kicsit lassabban, majd újra lendületesen. A jobbra törése teljesen derékszögű volt, és a törés előtt pár lépéssel és utána is mély orral keres ,erre szokták mondani azt hiszem, hogy szinte betörik a kutya dereka. A második száron már lendületesen megy végig, a jobbra törésen kicsit túllép , de rögtön egy rövid szűk körözéssel rááll a nyomszárra. A hátra lévő nyomon egyre sűrűbben teszi le mélyre az orrát , én ebből gondolom, hogy az első nyomszáron lehetett neki egy jó szembe szél, majd ahogy kanyarodott a nyom , szükség szerint tette mélyre az orrát...(persze ez csak feltételezés).A következő balra törése szép volt, az utolsó jobbra törésnél megint körözött egyet. Bár többször visszanéztem folyamatosan váltogatta a magas és mély orrtartással a keresést... A nyom végén a tárgyon túl lépett, de rögtön visszafordult és szabályosan beapportozta a kutyavezetőnek, aki a tárgyat szabályosan felmutatta.
Válaszoltam neki, rámutatva az eltérő szemléletmódunkra . Te úgy értékelted a videón látott munkát,mintha pongyolán fogalmazva bírálnál. Egy bíró erre ezt, mondaná, így értékelné. Használod azokat a kifejezéseket, amit a nyomkövető munka során hallani szoktál. 
Ezzel szemben én mit látok a videón? 
Egy, szép rajzos, nem fiatal német juhászkutya, nyugodt, kiegyensúlyozott és szabadon követésben érkezik. Kifekteti a felvezető és jelentkezik a bírónál. Semmi feszültség, katonás rend, mosolyognak mindketten és nyugodtak. Gondolom, valamit megbeszélnek, mert a bíró a nyomterület felé fordulva beszél a felvezetőhöz. 
Visszamegy a felvezető a kutyához, a szimatkatlanhoz vezeti, ahol a kutya szimatol (felveszi a szagot) majd rálel balra a nyomszárra és elindul a nyomon. Lendületesen megy, időnként leszagol, ellenőrzi, hogy biztos jól érzi-e, hogy ez a helyes nyom. Valóban a hol lassabb, hol gyorsabb, én azt gondoltam, hogy kb. azt gondolja a kutya: "ez-az , meg van, jó az irány" ! A törés felé közeledve koncentráltabban keres és egy gyönyörű törést csinál! Majd vidáman baktat tovább. A jobbra törésen nem vág túl szerintem, hanem ott egy íves kanyar és onnan egy hegyesszögű törés lehet. Az utolsó jobbra törésnél viszont egy pillanat alatt korrigált, egy lépést túlment és fordult vissza, ezért a körözés.( egy pici hiba) A nyom végén túl lépett a tárgyon, de ezt is azonnal korrigálta ,( második pici hiba) majd felvette a tárgyat és beapportírozta! Büszkén és vidáman! A gazdi nem kevésbé volt büszke és vidám!! A két pici hiba miatt vont a bíró 1 pontot szerintem! Fantasztikusan precíz, jó nyomkövetés, jól képzett kutya ! A következő gondolatom meg az volt, hogy mennyire tér el az IPO FH-tól? Vajon mi lehet a vizsgakövetelmény? (nyom hossza, késleltetése, miért csak egy tárgy van? stb. stb ) Aztán arra gondolok, hogy lám, mennyivel közelebb áll ez a munka, a kutya ösztönös kereséséhez , mint amit itthon jónak értékelnek, hogy a földet porszívózva centiről centire végig szimatolva zárt szájjal menjen végig ! Én nem láttam kevesebb céltudatosságot és koncentrációt, hogy nem volt mindig lent az orra, de láttam egy kutyát , aki nagyon precízen dolgozik, és nem téved ! 
Én nem vagyok bíró ! Nekem nem kell értékelni a munkát, csak gyönyörködni benne! Nem keresem a hibákat , nem arra koncentrálok, de észreveszem. Persze ehhez nekem tudnom kell sok mindent, hogy helyesen lássak. 
Ezt a helyes látásmódot kell megtanulni, hogy eredményes nyomkövető kutyát képez! Ehhez kell az elmélet tanulása és a kutyák jobb megismerése, mit miért és hogyan csinálnak, erre hogyan képezhetők.  2011. okt. 26.
Közzététel.2014. május. 30.

Nincsenek megjegyzések: