Pozíció tanítása

Egy tipp a haladó , formailag kötött Fekszik tanításához.  Vizsgaszintű kiképzésnél, az engedelmes ágazat egyik pózos gyakorlatának kezdő eleme. Menet közben fektetés .
Bal kézben a falat , minden pozíció tanításánál ami alapállásból indul ki. Itt sem váltunk jobb kézre !

Mivel ezt a gyakorlatot később menet közben, szabadon követésben is végrehajtjuk, fontos, hogy a kutya pontosan megértse a feladatot. Itt nem a lába közé, nem elé le a földre tesszük a falatot, mert a cél, nem a helyben maradás tanítása ! Nem arra tanítjuk, hogy "ott maradj", hanem arra, hogy feküdj figyelmesen amíg el nem hívlak! 

Ez csak látszólag olyan, mint a helyben maradás . Nem ugyan az, és a kutyának pontosan meg kell értenie, hogy ez egy másik gyakorlat. Ezért a gyakorlat vezényszava is más, elkülönül a helyben maradásétól picit ! Nyomatékkal kimondott "fekszik" v. "feküdj"

A távoli cél, a menet közben fektetés BH gyakorlat megtanulása. Ehhez az az azonnali , gyors, szabályos fekvést kell megtanulni  vezényszóra. Majd ezután léphetünk tovább.

Jó, ha tudjuk melyik gyakorlat rész feladatát gyakoroljuk. Legyen itt a leírás.

A menet közben fektetés gyakorlat három részből áll.
1. felvezetés 
2. szabályos pozícióba kerülés, a pozíció megtartása.  Figyelmes, koncentrált , szabályos fekvő pozícióban kell maradni a.
3. szakaszig, ami a behívás és lábhoz kerülés . 


Kezdetben azt gyakoroljuk, azt kondicionáljuk, hogy ülésből, azonnal és gyorsan, de a lábunkkal párhuzamosan maradva feküdjön le a fekszik vezényszóra! 

BH vizsgán ez a követelmény ! ( IPO vizsgán kell menet közben azonnal feküdnie a vezényszóra) !

Kezdetben a falat vezeti a vezényszóval együtt. Egy idő után a falatot felváltja a motivációs tárgy, majd elmarad minden és csak a szó marad.

Akkor tréningezünk jól, ha mi magunk nem totyorgunk nem lépkedünk, igyekszünk a legkevesebb testjellel végrehajtani a megvezetést és jutalmazást is! Arra kell törekedni, hogy a szó rögződjön a kutyában, pontosan értse mi a követelmény, mire kapja a megerősítést ! 

Az apróságok is számítanak, ha pontszámokért készülünk vizsgára! A tréningekkel, gyakorlással rögzítjük a megértett feladatot , ezért különböző módon tanítani, azaz kérni a végrehajtást "hiba". 

A kutya nem gondolatolvasó, hogy kitalálja éppen mit szeretnénk, ezért érdemes jól, pontosan, átgondoltan tanítani.


A kevesebb néha több! Így, a pici egységeket kell jól rögzíteni, hogy később azt egyben, mint szép gyakorlatot mutathassunk be ! 

Kiszámíthatóan, megbízhatóan akkor hajtja végre a kutya, ha jól tanítjuk, jól kondicionáljuk! A felsőbb szinteken ez a gyakorlat, már valóban menet közben fektetés , de addigra már ismeri a vezényszót,  és pici gyakorlással a különbséget könnyedén begyakorolhatjuk!

Itt az első példa videón, minden hiba látszik, amit a kutya elkövethet, hiszen nem robot, de érző, értelmes lény. Számára semmi jelentősége, hogy a vizsgaleírás szerint működjön ! Az nekünk embereknek lehet fontos. A vizsgaszintű kiképzés célja a precíz, pontos végrehajtás , a minél magasabb pontszámokért. Ehhez az embernek kell tudni jól irányítani és kiképezni a kutyát. Össze-vissza gyakorlással  nem lesz jól képzett kutya egy szakértő bíró szemében. Csak össze-vissza teljesítő lesz, össze vissza pontszámokkal.

Aztán a pontszámokon, lehet vitatkozni hétszámra, meg csodálkozni, hogy mindenki mást mond. Lehet tenni ezt egy életen át. Az utolsó két mondatnál ,viccelek csak, de azért van aki ezt tényleg így csinálja. Halálosan komolyan veszi a vizsgára, versenyre készülést, de mégsem változtat a módszerein, nem halad a korral . 
"Ismétlés a tudás anyja " Lentebb, 1 profi képzés. Tudja mit miért és hogyan csinál. 


Fontos! Ne a mali gyorsaságot akard elérni ! A rottweiler alkata, temperamentuma eltérő ! A lényeg nem a gyorsaságban, de a tanítás módjában, céltudatosságban van! 

Nincsenek megjegyzések: