Elmegyünk egy csoportos képzésre.

Szembesülünk vele, hogy a kutya minden másra figyel, ám ránk a legkevésbé!  Ez zavarba ejtő, idegesítő és valljuk, be kudarcélményt okoz. Megpróbálunk a feladatnak megfelelni, de a kutya egyre szétszórtabb, egyre figyelmetlenebb. Emelt hangon utasítgatjuk, parancsolunk, hiszen a kutya „tudja” már ezeket, nem is értjük, most miért ilyen makacs?

Nem makacs és nem is önfejű!
Hanem? 

Vannak kutyák, akik az őket érő ingereket úgy reagálják le, hogy túlpörögnek, zizegnek, pont mást csinálnak, mint amit várnánk tőlük! Nehéz őket motiválni, mert képtelenek koncentrálni. Ha éhes azért, ha nem éhes azért. Ahhoz, hogy egy gyakorlás jól sikerüljön, rá kell hangolódni a munkára, a kutyának is és a kutyavezetőnek is. Nehéz rá hangolódni, ha a környezetben sok az elvonó inger.

Mi az elvonó inger?

Ilyen elvonó inger maga az idegen környezet, a sok kutya, a sok ember, akik ráadásul mozognak, beszélnek, zajonganak.
Mit tehetünk?
Első lépésként, azt kell elérni a kutyánál, hogy ránk fókuszáljon és a közös munkára! Ehhez nekünk kell toppon lenni, végig gondolni mit is szeretnénk tanítani a kutyának és hogyan. Nem szabad idegesnek, gyorsnak lenni, de a nyugalom a higgadtság nagyon fontos! Akkor is, ha a kutya mindent elkövet, hogy ez ne így legyen! Mennél zizegősebb, szétszórtabb, nekünk annál kiegyensúlyozottabbnak kell lenni.  

A kiképzés kezdetén más szakaszba lépünk a kutyával és ezt értésére is kell adni. Motiváljuk, jutalmazzuk, de munka van!

Meg kell értenie, hogy mi irányítjuk. 

Eljön az idő, amikor a nevelésben, kiképzésben tovább kell lépni és meg kell követelni a tanultakat, így szoktam én mondani. A meg kell követelni hallatán, a muszáj, szó ugrik be majd mindenkinek. Ám a meg kell követelni nem kérlelhetetlen szigorúságot, durvaságot, erőszakot, hanem tudatosságot, következettséget, céltudatos kiképzést jelent.

Első lépés a koncentráció növelése!  Ezt otthon is gyakorolhatod, de bizony az iskolában is gyakorolni kell. Csoportban és mozgásban ez nagyon nehéz, de nem lehetetlen, ha felkészülten vágsz bele. Ezért én azt javaslom, gyakorold előbb az iskolán kívül! Majd gondold, végig a csoportban hogyan lehet kivitelezni.
Sok kutya van, amelyik idegen helyen, idegen kutyák társaságában nem fogadja el a falatot! Ez sem tragédia, nem kell erőltetni! Ilyenkor jól jön a klikker, amihez már korábban kondicionáltuk a kutyát, vagy akár egy motivációs tárgy, de a hangod is jó juti falat helyettesítő lehet!
Labda, hurka, egyéb, amit szintén kondicionálni kell. Azaz egyenértékű jutalommá kell tenni a tárgyat is, mint ahogyan a hangod is!


A tárgy csak akkor lesz egyenértékű jutalom, ha ritka kincsként akarja megszerezni a kutya! Vagyis abban az időszakban nincs máskor „játék ” azzal a tárggyal.  Lehet a jutalmakat kombinálni, felváltva alkalmazni a feladatok között. 

Itt egy link az összpontosítási gyakorlatokra : Ezek a gyakorlatok akkor működnek a legjobban, ha gyorsan, pontosan jutalmazunk és mozgunk, valamint olyan testtartást veszünk fel és úgy tartjuk a karunkat, hogy a jelzéseink egyértelműek legyenek. A következő minták egyszerű gyakorlatokat ötvöznek olyan módon, hogy az önre való összpontosítás szórakoztató legyen: ültetések hátrafelé haladva, láb mellett követés, ültetés láb mellett és tempóváltás. 
IPO képzésben, ütemváltások, fordulatok, kis kör balra, kis kör jobbra, balra át, jobbra át, menetközben ül a kutya, menetközben fekszik a kutya… gyakorlatokként „vezénylik le „  

Amikor csoportban dolgozol, akkor is ügyelni kell arra, hogy ne mechanikusan és ne végtelenített módon gyakorlatoztasd a kutyát. Nem véletlen, hogy a kiképzés elején, kicsi részgyakorlatok, szösszenetek vannak sok jutalommal, lazítással.
Ha egyénileg dolgoztok, akkor is ügyelni kell, mert nagyon könnyű túlterhelni a kutyát, főleg a kezdeti „követel” időszak elején.

Ezt is olvasd és nézd meg a videókat! Nagyon ügyes és nagyon szépen építi fel a kutyát. A felfele nézés, nem csak koncentráció, hanem beigazítás, egy póz, fejtartás kialakítása!


Szóval röviden: Ne a csoportvezetőtől várd a csodát, hogy ő majd néhány trükkel rávezet a tudnivalókra és ettől a kutyád jól nevelt lesz! A kutyakiképzés, nem egy elvont tudomány! Megtanulható. Hasznos a hétköznapokban is.


kiképzés= cselekvés
kiképzés szinonimája = felkészít 

Fontos a szavak jelentését tisztázni, mert sok félreértés , félre magyarázás van a témában. Nem kell elutasítani a kutya kiképzését , hiszen az egy nagyon alapszintű tudással is művelhető. Semmi mást nem takar , mint egy általunk elvárt cselekvésre megtanítani a kutyát. Magasabb szinten, fekészíteni egy adott vizsgára.
Szóra , jelre csak egy kiképzett kutya tud bármit is végrehajtani! Az összes többinek meg csak úgy sikerülni szokott, mert jól olvas az ember testjeleiből , vagy az ember jól rángatja a pórázt.😃😄


Nincsenek megjegyzések: