Teljesítmény bíró Günter Diegel 2008.

Günter Diegel másodszor.2008.05.03-04. Tavaly szinte még be sem fejeződött a két napos bírói szeminárium, már kértük az SV és a WUSV Kiképzési Főfelügyelőjét továbbra is segítsen minket a szemléletváltásban. Diegel úr régóta szimpátiával figyeli felzárkózási törekvéseinket és ezért nagyon szoros hivatalos és nemzetközi feladatai ellenére elvállalta, hogy idén is ellátogat hozzánk. A meghívó a HNJE volt, de a szervezők mindenkit szívesen láttak. 

Bár csak négy, amúgy is aktív teljesítménybíró jött el (Kőfalvi Tamás, Halász Árpád, Benke András és én), de a bírójelöltek közül örvendetesen sokan választották ezt a semmi mással nem helyettesíthető tanulási formát.


Folyamatosan, szinte tapinthatóan fejlődik a szemlélet, finomodik a bírói tematika és technika. Idén külön hangsúlyt kapott a vizsga, illetve versenyfeladatok bemutatását követő bírói értékelés. Diegel úr és az SV vezetése ezt nagyon fontosnak tartja. 
A teljesítménybíró a teljesítmény hangos értékelésén keresztül a humánus, korszerű, az állatvédelemnek maradéktalanul megfelelő kiképzési módszerek alkalmazására ösztönöz. Csak a figyelmesen, felszabadultan, de egyben precízen bemutatott gyakorlatot szabad a legmagasabb minősítéssel értékelni! 

A szeminárium sok hallgatójának új volt, hogy nem csak a negatív kritika kerülendő (például: "a kutya lassan ült le"), hanem az építő értékelés is fejlődött. 

Az olyan megszokott kifejezések, mint a "szabályos", "hibátlan" nem hordoznak elég információt arról, hogy milyen kutyát szeretnénk a pályán látni, ezért lehetőleg ne használjuk őket. 
Az eddig "hibátlan"-nak értékelt teljesítménynél inkább mondjuk el, hogy például "alapállásban egyenesen és figyelmesen ül, a felvezetési szakaszban vezetőjét szorosan, figyelmesen, felszabadultan követi, a hangjelre gyorsan leül és figyelmes a kutyavezető visszatértéig". 

Ez a bírálat nem csak több információt nyújt arról, hogy milyen a kívánatos végrehajtás, hanem a vizsgázó/versenyző is sokkal szívesebben hallgatja a dicsérő, motiváló szavakat. 

Diegel úr nem javasolja a kellene, lehetne ("ülhetne gyorsabban"), és hasonló kifejezéseket sem. Helyettük pontosabb megfogalmazásokat kért. 

Maradva az ültetési gyakorlatnál, a korszerű és építő, tanácsoló értékelés szerint: "a kutyának gyorsabban kell leülnie", vagy "... üljön le gyorsabban". A hiba értékelését finomítja, és még precízebbé teszi, ha fokozatokat építünk be. ("a kutyának kissé gyorsabban /gyorsabban/lényegesen gyorsabban kell leülnie"). A második nap délutánján a hallgatók ezt az új értékelési stílust a gyakorlatban is kipróbálhatták. 

A két nap alatt részletes tájékoztatást kaptunk a WUSV, az SV helyzetéről, terveiről, a tervezési fázisban levő verseny SchH 3-ról éppúgy, mint az idei amerikai vb előkészületeiről. 

Az előadása során többször visszatérő mondata volt, hogy korszerűen és reálisan csak az tud bírálni, aki ezt a sportot aktívan űzi is! Ahogy fogalmazott: aki egy ideje már nem aktív, annak fokozatosan "elromlik a szeme". 

Diegel úr kiemelte, hogy nem csak a bíróknak és a bírójelölteknek hasznosak ezek a szemináriumok, hanem a trénerek és a versenyzők is képet kaphatnak az elvárt teljesítmény követelményekről és arról, hogy a hibák hogyan befolyásolják az eredményt. 

Ez eddig kevés hangsúlyt kapott nálunk, ezért Diegel urat meghívtuk egy 2009-es folytatásra. Ígéretét bírjuk, hogy eljön, mert a magyar sportélet szempontjából nagyon ígéretesnek értékelte, hogy idén sok, lelkes, és aktív fiatallal találkozott.  Simó  Gergely megőrzött írása 


Nincsenek megjegyzések: