Ha kutyát lát nem bírok vele


Agresszív viselkedés kutyával folytatás
„Na, de nem hallgat rám olyankor, hiába mondom neki! „ Hát nem is, és teljesen felesleges beszélni hozzá, az ingerült, hangos kiabálás, a kutya rángatása csak olaj a tűzre. A kutya ebből azt érzékeli, hogy a gazdi is mérges, harci helyzetben van, így már ketten akarják a másik kutyát elzavarni.
Amikor meg valaki csendes szóval , próbálja nyugtatgatni, hogy jaj, kutyuskám hagyd abba, ne viselkedj ilyen csúnyán , meg éppen rádicsér az agresszív viselkedésre.

Mi a helyes megoldás?
A higgadtság , céltudatosság .  Meg kell szüntetni a negatív ingert, elfordítani a kutyát, megkövetelni a fegyelmezett viselkedést.  Hmmmm.  Sokat törtem a fejem, hogyan mutassam ezt meg. Gyakorlatban könnyebb lenne.
Aztán eszembe jutott ez az írásom . 
      

Nézd a videót és Győző viselkedését!  Nem izgul, nem mérges, teljes természetességgel oldja meg a helyzetet.

Normál helyzetben a kutyán egysoros fojtólánc van, de itt őrző-védőre készültünk éppen azért van rajta bőrnyakörv. Így egy kicsit nehezebb irányítani a kutyát, de a mozdulat ugyan az, egy erős, rövid rántás, a kutya elfordítása. Amikor háttal áll az ingernek ( a másik kutyának) azaz nem látja, hamarabb megnyugszik. Szembefordulva  szinte sose tudna megnyugodni a kutya, hiszen a másik kutya is folyamatos negatív ingereket küldene felé. Mindenféleképpen el kell távolodni, nem benne maradni a szituációban.

A fiatal kutya a tanulás elején van. Nem szabad olyan viselkedést várni tőle, mint egy kész felnőtt kutyától. Az egy éves rottweiler még gyerek!  Az önuralom, a teljes fegyelmezettség még nem várható el tőle, csak erősen törekedni kell rá. 

Ha csak kicsit nyugtalan a kutya én játékkal, labdával, hurkával( motivációs tárgy, amit a játékos tanításhoz használok)  szoktam a figyelmét elterelni. Látom, hogy közeledik egy kutya, nem arra várok feszülten feszegetve a pórázt, hogy jaj, most mi lesz,  mit fog csinálni?  Elfordulva, a kutyát szem elől takarva, lazán játszok a kutyával, azt közvetítve a kutyának, hogy a másik kutya érdektelen, közömbös számomra ! 

Én irányítom az akciót, a helyzetet NEM a kutya!
Nem akarom továbbá azt sem , hogy a kutyák felé közömbös legyen a kutyám, és azt sem, hogy mindegyiket szeresse.  Megválogatom kivel játszhat ( ellentétes nemű kutyákkal, azzal nem lehet baj) Olyan kutyákkal engedem el játszani, akik kiegyensúlyozottak, hasonló korúak és erősek, mint ö.
Felnőtt korában meg már úgy sem játszik, így idegen kutyákkal nem is kell haverkodnia, de fegyelmezetten kell viselkednie a társaságukban.  Persze úgy, hogy a másik kutyás a kellő távolságot megtartja. 

Nincsenek megjegyzések: