IGP 1 "A" ágazat 2019.


„A”  ágazat nyomkövetés IGP 1
Saját nyom 20 perc idő kieséssel. Minimum 300 lépés, három száron, két töréssel 3 saját tárggyal . Törések közötti távolság legalább 50 lépés.  Tárgyak pont értéke  3X 7 pont ! Tárgyak elhelyezése első száron 1, második száron 2, harmadik a nyom végén ! Tárgy mérete 10 cm

Ilyen táblázatban vannak összefoglalva a gyakorlatok. Ezt írtam le szöveges formában, csak az IGP 1-re koncentrálva. Ezt tettem az írás elejére.  


A nyomfektetésre alkalmas terület


Nyomfektetésre alkalmas terület minden természetes talaj, pl.: rét, kaszáló, szántóföld, vagy erdei talaj. Minden vizsgafokozatban lehetőség van arra, hogy a nyom a rendelkezésre álló nyomterülethez igazodjon, mely során területváltás vagy út keresztezése is lehetséges.

A nyom fektetése

A TB, vagy a nyom fektetésért felelős személy feladata, hogy a nyomok a rendelkezésre álló nyom területnek megfelelően kerüljenek lefektetésre.

A nyom kiindulási pontját egy táblával jól felismerhetővé kell tenni, amelyet közvetlenül a kiindulási pont mellett baloldalon a földbe kell szúrni. 
A NYomFektető kis időt tartózkodik a szimatkatlanban és ezután normál lépésekkel halad a kijelölt irányban.
Nyomfektetés közben a NyomFektetőnek figyelnie kell a normál módon való haladásra, valamint arra, hogy a töréseknél a K kereső munkája ugyanúgy folyamatos tudjon maradni.
Megszakított nyomot fektetni nem szabad (ld. vázlat).
A K segítése természetellenes járással, a talaj súrolásával, vagy a járásmód megváltoztatásával az egész nyom fektetése közben tilos.
Nyom tárgyakat a törésektől számított 20 lépésen belül elhelyezni nem szabad és az utolsó tárgy letétele után még 10 lépést egyenes irányban meg kell tenni.
A tárgyakat a TB részére meg kell mutatni.

Pozitív kritériumok – azaz, Kívánatos
Kitartó, nyugodt, egyenletes és folyamatos munka, a Kutyavezető általi gyors feloldás. A vezényszavakra történő azonnali reakció, a kutya kitartó és céltudatos munkája, valamint a távoli kutatómunka.
Hibának minősül – azaz amiért pont levonás jár
A tárgy kutya általi felvétele, valamint a KV erős segítségével megtalált tárgyak nem értékelhetőek.
A tárgy megérintése 1 – 3 pont levonás
Idő előtti felállás, nem megengedett vezényszavak 1 – 3 pont levonás
A Kutyavezető elhagyja a középvonalat 2 – 5 pont levonás
Egérfogás, ürítés, stb. 4 – 8 pont levonás
A Kutya kedvetlen munkája 4 – 8 pont levonás
A kutatómunkára adott idő letelte után a munkát megszakítják. Az addig megszerzett pontokat értékelik.
További negatív értékelési szempontok: nyugtalan viselkedés a jelzéskor, ugatás, a KV által engedély nélkül nyújtott segítségek, a kutató terület határainak nagymértékű átlépése. 
Videó , ahol bemutatja a változásokat. 

Mivel a fenti szövegezés kezdőknek igen elnagyolt,  ajánlom a régi szabályzat elolvasását is ! 

Ezen az oldalon. 

Nincsenek megjegyzések: