Kényszerített eresztés


Kényszerített eresztés- ami nálam kiveri a biztosítékot, a kezdő fiatal kutyáknál! Részben a szemlélet káros, amiért ezt tanácsolják, mert elbizonytalanítják a kezdő gazdákat. Azt hitetik el velük, hogy micsoda nagy baj lesz később, ha most nem ereszt"! A másik ok legalább ilyen káros, mert azonnal a kényszer , az erő demonstrálás jut eszükbe, erre a módszerre tanítanak mindenkit! 

Nagy baj még, hogy azt sem veszik észre , hogy a lefojtástól, a kényszerítéstől csak ideges lesz a kutya, még jobban akarja a zsákmányt ! "Harcolni" fog érte,  birtokolni akarja a meg szerzett zsákmányt,ha ez az ösztön erős! Hiszen a vadászás, élelemszerzés ősi ösztönkörét használjuk fel a tanítás során.

Az erős ösztön, a belső késztetés kell , hasznos, hiszen csak azzal együtt képezhető ki a kutya, minden körülmények között működő, stabil őrző-védő munkára, annak hiányában csak bohóc mutatvány az egész ágazat bemutatása, ami a pontszámokon is látszani fog.
Húszon éve megtanultuk már, hogy van jobb módszer az eresztésre. 

Én azt gondolom, hogy ennyi év alatt már mindenki érti a különbséget, de nem , a korszerű kiképzési módszerek lassan érnek el a kutyásokhoz. Az információk, a szakmai dolgok nem jutnak el a megfelelő helyre , valahol megakadnak.

A fiatal , kezdő kutyánál a stabil fogásnak kell örülni és nem arra koncentrálni, mi lesz később! Még nem tanulta meg az ereszd vezényszót, azt előbb meg kell tanítani neki ! Nem kényszerrel, mert az ideges, mérges kutya, aki ellenségnek tekinti a védőfelszerelésben megjelenő embert nem kívánatos a civil , sport kutyázásban. 

Egy kölyök, növendék, fiatal kutyától hiba felnőttkori viselkedést várni, továbbá hiba egy sémára dolgozva a kutyát megfeleltetni a módszernek! A kutyát figyelembe véve kell kiválasztani a módszert , az adott kutyához , az adott helyzetben ! 
Itt nem jó a módszer , a kényszerített eresztés csak olaj a tűzre !

Miért nem jó ? Mi a hatása? Ez: 


Ideges, mérges kutya, aki ellenségnek tekinti a védőfelszerelésben megjelenő embert. Megharcol vele. A morgása fenyegető, pont mintha egy másik kutyával  harcolna.

A gazdi utolsó mondataira érdemes figyelni! "Tiszta vérbe vannak a szemei...." Nem szabad, hogy a kutya ennyire felhergelje magát, túlságosan elfárad agyilag  ezért fullad ki idő előtt, ezért nem lesz biztos és szép az eresztése és tuti nem lesz nyugodt az őrzése ! 
Mennyivel jobb ezt látni!
Legyen itt két másik kutya példának 
Ingrid

Idol

Az "elcserélés", a feladat "ésszel" történő tanítása , a korszerű, etológia kutatásait követő módszer , pozitív megerősítésen alapuló, a mai kiképzési metodika.

Én is tudok morogni! LÁSD! Nem kell rémképeket látni a kutya morgásakor. A fiatalkori természetesen megjelenő védőösztön, harcra való képesség, nem lesz kezelhetetlen agresszió, ha kézben tartod , irányítod a kutyát !


Helyes módon kell tanítani, fegyelmezni, alárendelni-DE NEM LETÖRNI, MEGTÖRNI kell, nincs is szükség rá, hogy félelemben tartsd ! Vívd ki a tiszteletét , ne az erődet demonstráld, inkább  használd az eszed! 
Az ember a legokosabb csúcsragadozó , mindenféleképpen kutya vezetője, kérdés se lehet, hogy dominál a kutya felett! Egy barátod lesz így, nem egy ellenséged, aki alig várja, hogy törlesszen a sok durvaságért.
Az elmúlt éveket emlegettem az írás elején. Ide teszek két videót a múltból, mire is gondolok .
Kiképzésvezetői és segéd tanfolyam 1989.
Dokk Koc-ka, Bruno, 20 hónapos kan
Segéd: Benke András,segítő: Vörös Lajos

eszközök: két póráz, szöges nyakörv,
Kiképzésvezetői és segéd tanfolyam 1989.
segéd: Martin Winkler, aki irányít:Wolfgang Gaa ,tolmács:Szolnoki Béla
Dokk Koc-Ka  és Zsuzsa
20 hónapos kan. Aki részt vett az egyhetes tanfolyamon is. Vörös Lajos, Benke András másként tanította ezt a gyakorlatot. Lásd a fenti videón.

Nekem ez a tanításmód meggyőzőbb, nincs terror és durvaság benne.  Azt szeretem, amit közösen megtanulhatunk a kutyával, ami kínlódás, az számomra érdektelenné válik. Nincs az a vizsga, amiért kiszolgáltatnám a kutyám , hogy bárki kísérletezzen vele. A segítő jól jön, a hosszú póráz is , a baj az értelmetlen durvasággal, szadizással van. Lásd, a harmadik videót, milyen gyorsan tanulnak az értelmes rottweilerek.  ( 2013. ) 

Nincsenek megjegyzések: