Kiképzésről, versenyről - B-ágazat

Kiképzés, verseny és egy cél kapcsán megfogalmazott gondolataim. 
Látsz egy munkakutyáról, versenykutyáról készült videót. Lehet az IPO Világbajnokság vagy az adott ország nemzeti vagy nemzetköz bajnoksága , de akár egy vizsga vagy ágazati versenyekről készült felvétel is.
De szuper, gondolod !
Azt szeretném, ha az enyém is így csinálná! Nagy lendülettel elhatározod te is erre fogsz készülni.

El kezded másolni a látottakat. Küzdesz, de a tied sehogy se akar úgy sikerülni.
Próbálod így, próbálod úgy és még sem lesz olyan, pedig a te kutyád is gyors, lendületes, apportos, "ösztönerős" .
Miért is nem sikerül pont olyanra? Ügyetlen vagy, rossz kiképző, rossz a módszer, a te kutyádra más kellene?
Hmmm. erről eszembe jutott valami, hogyan érthetnéd meg jobban amiről már sokat beszélgettünk és írtunk.
Ez a videó adta az ötletet, és egy beszélgetés. http://www.youtube.com/watch?v=-aLD-q2lxb4

A beszélgetés lényege az volt, hogy egy hármas szintre kiképzett kutya után, fiatal kutya képzésébe kezdett. Szerette volna, másként, jobban csinálni, picit tudatosabban. Sok mindenben sikerült is neki, de rendre a régi beidegződés szerint "javított", mert az lebegett a szeme előtt, hogy a másik kutya így csinálta, annál ilyen-olyan hibát követtem el....

Egy nagyon komoly dolgot nem vett tudomásul, hogy ez egy másik kutya, sok év eltelt már, mások a követelmények és más a kiképzési metodika. Új szelek fújnak, új vizsgaszabályzat van , más szemlélettel bírálnak a bírók. Pont ezért a felkészülésnek is másnak kell lenni !
Szóval:

Menjünk visszafele!  Jutott eszembe, így keresgéltem egy kicsit, de előtte a bevezető szöveg .

Amikor látsz 3-4 éves kutyákat hármas szintű versenyen, vizsgán  a kész megtanult anyagot látod. Rengeteg gyakorlás, tréning van mögötte, mégsem lesz "hibátlan" a munka.  Látod, hogy más-más pontszámot kapnak.
Ugyan az a kutya sem teljesít egyformán, még ugyan annál a bírónál is más pontszámokat kap, de olyan is van, hogy bírók teljesen másként értékelik a munkát. Egy remek kutya is hibázhat, mert a kutya nem gép, amin benyomunk egy gombot és működik.  Minden alkalommal hat rá sok minden ami befolyásolja a munkáját.
Mi is?
A napi hangulata,fizikai  állapota, az idegen környezet, a megszokottól eltérő helyszín, más emberek, más kutyák, más szagok. Ugyan ez igaz a kutya vezetőjére is, őt ugyan az idegen szagok nem hozzák izgalmi állapotba, de a verseny, vizsgahelyzet igen. Szóval kutyára, emberre hat sok minden és ez befolyásolja az aznapi teljesítményüket. A cél az a felkészülésnél, hogy olyan szinten kiképezzék a kutyát, hogy pont azt tudják nyújtani vizsgán, versenyen, amit az otthoni  tréningeken, a felszabadult munka során. Ehhez nagyon sokat kell gyakorolni és tudni kell céltudatosan kiképezni a kutyát! 

Nem javítgatnak hibákat, hanem megtanítják,  a kutyát kiképzik , törekedve arra, hogy pontosan, de "szépen" , lendületesen, jókedvvel dolgozzon. 
Szakszerűbben fogalmazva : motiváltan, lendületesen, koncentráltan, egy vezényszóra, precízen hajtsa végre a gyakorlatokat ! 

A kezdetekkor is ott lebeg a végső cél a szemük előtt, de a már megtanultakra építenek mindig! A kutya kora szerint emelve a követelményt.  Kezdetben sok a falat, sok a játék, aztán nyújtják az időt, majd elmarad egy- egy játék , majd elmarad a tárgy is , csak a vezényszó van , a test és a hangjel, a simogatás, örömködés ....Nézd a videókat ! Nem látsz, más módszereket, nem ugrál ide-oda , hogy próbáljuk így hátha úgy jobb lesz ! A már megtanultakra alapoz mindig !  

A vezényszó, a testjel, a jutalmazás ugyan az ! Fontos hallanod, hogy a hangsúly ( azaz a vezényszavak ) milyen lényeges elem. Az irányítja a kutyát a kiképző mozdulataival, testjeleivel együtt. Azt tanítja, ami a vizsgán elvárás lesz!  DE persze, nem azonnal ugyan úgy, de pici részekre bontva a gyakorlatokat.
Szóval menjünk visszafele. A kiképző személye ugyan az , bár két kutya videóit teszem ide. A módszere látszik így is. (2013. december) 
Visszafele >
1. 33 hónapos és az ö-védő, felugatás eresztés .
2. 21 hónapos apport
3.15 hónapos  
3. 13 hónapos
4.8 hónapos
5. 6  hónapos
6. 12 hetes Ne légy lusta mégegyszer megnézni , most már időrendben! 
1. 

2. 6 hónapos


3.8 hónapos

4. Emily 13 hó

5. Emily 15 hónapos

6. Emily apport 21 hó

7. Emily 33 hó

Nincsenek megjegyzések: