Kölyök képzés

Mindenki a kutya rossz szokásának tartja, ha valami nem a kívánt formában jelenik meg a kutya viselkedésében.

Azonnal töri a fejét a legtöbb ember, hogy hogyan is szoktathatná le erről.  Pedig nem a kutya rossz szokása ez , hanem a környezet ingerei és mi magunk vagyunk az oka. Persze a kutya temperamentuma szintén meghatározó tényező, mert egy melankolikus, lassú , tohonya kutya, nem igazán fog úgy kapkodni, mint  a példa videóban látható kutya.  

Méda tréning 12 hetesen.
Kapkod, lecsúszik az asztalról. Hogyan lehet leszoktatni, hangzott el a kérdés. Nem leszoktatni kell, de végig gondolni mi lehet a hiba a tanításban. - válaszoltam én. 
Szóval ezért ez az első lépés, azt kell megfigyelni miért kapkod ? 

Én ezt látom a videón : A kutya célja, hogy gyorsan letudja a feladatot, sürgetően néz a zsebre, hogy kapja a további falatokat. Toporog, forgolódik, arra készteti a gazdit, hogy gyorsan adja a jutalmat! Nem tudatos ez nála, ez az őt ért ingerekre való válasz reakció. 

Minden temperamentumos, gyors észjárású kutya így reagál, ha hibásan használjuk a klikkert, hibás az elképzelésünk a tanítás módjáról. Nem vesszük észre, hogy a mi tanítási célunk és a kutya célja más! 

Észrevétlenül fokozzuk a gyorsaságot, ezért túlpörög, kapkodó lesz a kutya. Ettől mi is nyugtalanok leszünk, mi is kapkodunk, ezzel kicsúszik az irányítás a kezünk közül. 

Változtatni kell! 

Hogyan? 

Nyugodtan és higgadtan kell kezelni a helyzetet. A gyakorlatok között ki kell várni, pici koncentrálásra késztetni a kutyát. 

Egy gyakorláskor csak egy pozíciót tanítunk, nem mindet egyszerre! 
Bár így is lehet, de akkor sokkal jobban el kell válnia a gyakorlatoknak egymástól. Ilyen formában gyakorolva, könnyen, lehet, hogy a kutya a teljes sort tanulja meg, nem az egyes feladatokat, vagyis nem az egyes pozíciókat!   
Pozíciók : 
1. ül  
2. fekszik  
3. áll , 
három pici egység, nem így együtt, hogy "ülfekszikáll ".

Miként érjük el, hogy jobb legyen a gyakorlás? 

Legelőször az asztal dübörgését el kellene csendesíteni. Ezt az asztalra terített pokróccal vagy gumi lappal megoldhatjuk. Tálban legyen a jutalomfalat, ne a zsebben. Tegyük kicsit távolabb, oda ahol kéznél van, de a kutyát kevésbé ingerli. 

Annyi falat legyen a kézben, amennyi pozíciót szeretnénk egyszerre végrehajtatni a kutyával! 3 ismétlés elég egyszerre! Tehát 3 falat a kézbe. 
Eldöntöm, milyen irányból akarok gyakorolni. Szembe állok, vagy oldalt állok és úgy? 

Melyik pozícióval kezdjük? Most leírásban legyen először az ”áll”. 
Az asztal mellé állok,  párhuzamosan az asztallal.  A kutyát, úgy irányítom a zárt kezembe levő falattal, hogy a bal oldalamon legyen menetiránnyal szemben, ahogyan én állok. Az asztalra feltéve ösztönösen állni fog, kíváncsian várakozik mi lesz, föleg ha jó szögben és távolságban tartom a falatot. Amikor nyugodtan áll, második lépésként arra kell késztetni , hogy rám nézzen . 
Már nem kell a falatot közvetlen az orránál tartani , csak olyan távolságra, hogy azért még érdekelje, de ne érje el. Ezért jó, ha tanulta már a szembe nézést, koncentrálást, mert akkor egy, pszt, hangra rám néz, és kicsit megnyugszik. 

Szóval, áll nyugodtan és mondom „áll”.  Számolok fejben egy, kettő kb. ez két másodperc) azonnal  klikk+falat .  

Nem lelkendezek, nem oldom fel a munka alól nagy dicsérettel, simogatással sem !! Itt még nincs vége a gyakorlásnak, koncentrálnia kell!

Pisszentek rám néz klikk (itt nem kell falat). Áll nyugodtan, ha nem lépett el magamban örülök, de ha ellépkedett megint ugyan olyan pozícióba teszem, mint volt, a zárt kezemben levő falattal kormányozom! „Áll” mondom két másodperc klikk+ falat. Figyelj, mondom, vagy pisszentek, hogy rám koncentráljon, és ne essen szét ismét  lelkendezve a következő falatért! 

A harmadik falat még mindig a zárt kezemben és azzal segítek neki állva maradni. Nem lelkendezek, nem oldom fel a munka alól, dicsérettel, simogatással! Itt még nincs vége a gyakorlásnak, koncentrálnia kell! Ha sikerült megtartani az eredeti pozíciót és senki nem lépett sehová, „ÁLL” MONDOM ismét, klikk+ falat - azaz megerősítem a jó pozíciót. 

Ezt a harmadik jót már lelkendezve meg dicsérem, de közben leveszem az asztalról és úgy örülök, hogy milyen ügyes volt! Azt kell megtanulnia, hogy az asztalon, nyugodt és higgadt.  Ez az egész így öt perc, kb. 

Amikor kilelkendeztük magunkat, újabb három falatot veszek a kezembe a tálból, a kutyát visszateszem az asztalra és most ugyan úgy gyakoroljuk, az” ül „pozíciót. Az irány is ugyan olyan, párhuzamos az asztallal mindkettőnk elhelyezkedése. 
Ezt pont úgy gyakoroljuk, mint leírtam az állnál! „Ül” klikk+ falat-kivár - háromszor. Harmadik ül pozíció után, bónusz jutalom, lelkendező dicséret, az asztalról levéve!

Futhat egy kört, pisilhet, ha akar, ez neki pihenés. Utána vissza az asztalra és ugyan így lehet, gyakorolni a fekszik pozíciót! Ugyan így „fekszik” klikk +falat-kivár –háromszor…

Egy gyakorlásnak ennyi elég is, lehet futkározni, labdázni, vagy palackkal huzakodni vele. Amikor néhány nap után így gyakoroltunk és az asztalon nyugodtan áll, lehet szembe fordulva vele ugyan ezt és ugyan így gyakorolni! 
Aztán ezt gyakorolni más helyeken is. 
Pont így, pont ugyan azzal a hangsúllyal kiejtve a pozíciót jelző szavakat, hogy a szót megtanulhassa! 
Kellő gyakorlás után, ellenőrizzük, hogy a szavakat megtanulta-e már! Megtanulta? Csak „szóra”, egyéb segítség nélkül is végrehajtja a pozíciót? Mi is még a feladatunk? 
Nem teszünk mást, mint klasszikusan kondicionáljuk a kutyát. A vezényszóhoz kötjük a pozíciót, hogy a kimondott szó  a kívánt tevékenységet hívja elő!
( 2016. január)
Én a kicsi kutya és a családja ismeretében értékeltem a videón látottakat, hiszen a kutya nálunk született, őt is és a felmenőit is ismerem. Magam is elkövettem ezeket a hibákat a klikker képzés tanulásakor, így nem kellett sokat töprengenem. Idegen kutyánál , a temperamentum, az idegtípus meghatározása lehet egy iránytű. 
Kölyökkutya tréning

Szabadon követés, pozíciók, behívás, apport, egy furcsán viselkedő idegen . 

Kelly 4,5 
Játékos alapozás , kötődés kialakítása, formába öntve. Nem képezzük még ki a kutyát ! Viszont nem is tanítunk homlokegyenesen mást, mint ami a szemünk előtt lebegő későbbi cél. Motiváció, koncentráció, lendület, gyors reagálás.
Ezek a szösszenetek megmutatják a kutya motiválhatóságát, temperamentumát, figyelmességét, ösztönös reagálását az ismeretlen helyzetekben is. 
Négy hónapos kor fölött kezdi mutatni a területvédő ösztönét, kezd a távolban felbukkanó emberekre figyelni és ilyenkor tudjuk a védő viselkedését először tesztelni. Persze, ha van szemünk hozzá és tudjuk is, hogy mit is láthatunk. 

Nincsenek megjegyzések: