Mikor kezdjük az őrző-védőt ?

Mennyi idős korban nem késő még elkezdeni az őrző-védőt ?- kérdezte Boglárka

Bármikor el lehet kezdeni az őrző-védőt !

Csak másként kell felépíteni egy kész, felnőtt  és egy fiatal kutyát. Fizikailag is,  és agyilag is , más terhelést bír-válaszoltam én

Iláj egy éves és még nem találták meg azt a helyet ahol elkezdhetnék az őrző-védőt ezért volt a kérdés. Egy nappal előbb, meg Iláj nagy tesója,  kicsi Úzó  volt gyakorolni Viktornál és az ott felmerült témák kapcsán fogalmaztam meg néhány dolgot. A kettő témát tettem egybe most.

Egy éves kor alatt csak "harci" játékok, képesség fejlesztések vannak.

Egy éves kor fölött megkezdődhet a kiképzés , a célirányos készülés "valamire".  Vizsgára, tenyész alkalmasságot elbíráló rendezvényre, vagy versenyre.

Ha egyik sem cél, vagy sem idő, sem pénz nincs az évekig tartó felkészülésre, a szakemberek megfizetésére akkor is érdemes legalább egy kis időt szánni erre a területre, mert a jó képességű  "házőrző" védő, kísérő kutyának is szüksége van arra, hogy irányítani tudjuk és hatékonyan tudjon működni , ha kell. 

Így fogalmaztam ezt meg. 

A kutya a hétköznapi életben, le van állítva, nem lehet az emberekkel ellenséges, azokat nem támadhatja meg, nem haraphatja meg! DE! PONT EZÉRT VAN AZ ŐRZŐ-VÉDŐ MUNKA ellenőrzött keretek között, hogy a kutya vezényszóra, azaz szóra is harckészültségbe jöjjön, ha a helyzet úgy kívánja!  A kezed, a póráz, a csendesen kimondott,  izgalommal teli, biztató hangsúlyú szó, az, ami közvetíti a kutyának, mit vársz abban a helyzetben. A kutya nem gondolatolvasó, hogy egyszer csak tudja, hogy te engednéd, hogy harapjon, mert rossz embernek gondolod, azt, aki megjelenik! Mi, akik régóta tartunk, képzünk, őrző-védő fajtát, tudjuk ezt és úgy is vezetjük a kutyát!

Így lesz egy nem hamis , de megbízható , jól kezelhető, védeni képes,fegyelmezett rottweilerünk. Aki,  ha kell aktívan intézkedik az oldalunkon! Segít a bajban, segít ha támadás ér. A "hamis " kutya ugatva támad mindenkire, nagy zajjal van és a dühös acsargása riaszt el mindenkit. A valódi védőkutya meg csendben van, de bizton számíthatunk rá a veszélyhelyzetben, mert képes harcolni , akcióba lépni , hiszen ezeket a szituációkat gyakoroljuk az őrző-védő munka során. 

Ám ahhoz, hogy mondhassuk neki, és fel is ismerje a "harci jelet" meg kell tanulnia a vezényszavakat, meg kell tanulnia mikor lehet! Ezeket az éles helyzeteket modellezzük az őrző-védő munka során. Lehetőséget adunk a kutyának, hogy használhassa a fogát "haraphasson", "harcolhasson" egy imitált küzdelemben. 

Nem mi tanítjuk meg, hogy hogyan kell őrizni és védeni,de lehetőséget adunk neki, hogy képességeit mellettünk , értünk használhassa!  Civil képzésben, tenyész, sport, vizsga , versenyszintű képzés van , előírt forma gyakorlatokkal. Különböző vizsgaszintek vannak hasonló követelményekkel.Tanult,képzett segéd ezekhez a vizsgákhoz igazodva építi fel az őrző-védő munkát.

Mint minden tanításnál , részekre van bontva, a tanulási szakasz. a HARCI JÁTÉKOK
alapozzák meg a fogásbiztonságot, fogáserősséget, itt válik láthatóvá, hogy a kutya miben erős vagy gyenge, miben szorul fejlesztésre. Itt tanulja meg a gazda irányítani és kezelni a kutyát. 

Ezt a munkát folytatva lépnek előre , amikor már kart fog a kutya és  a kívánt formagyakorlatokat kezdik tanítani.

Én most kiemeltem a vizsgaszabályzatból egyet, hogy a gyakorlatokat és a vezényszavakat megismerjétek és így tudjátok tanítani a kutyát.  Más szót is lehet használni, de ha bármikor is vizsgázni szeretnétek ezt lehet használni , vagy az idegen nyelvű megfelelőjét !

A kutya is csak úgy tudja megtanulni, hogy mit kell tennie, ha a tevékenységhez következetesen egy szót használunk. Pont úgy mint az ül, áll vagy fekszik, feküdj tanításánál.

Amikor elkezdjük, az első alkalmakkor nem mondjuk folyamatosan a szavakat, mint ahogyan később sem! Itt is a pozitív megerősítés elvét használjuk és a segéd is azt használja !
A kívánt pozícióba, hangulatba hozza a kutyát , a jó fogást, jó viselkedést megerősíti, azaz megjutalmazza a zsákmánnyal( bőr, hurka,védőkar) ! Pici huzakodás, küzdelem után átengedi a kutyának. Amikor a kutya már képben van, utána kötünk az egészhez vezényszót! Addig egy okos, jó, simi , vagy futás a zsákmánnyal, lesz a  dicséret.

Az érvényes vizsgaszabályzat 2012-től tartalmaz több lehetőséget a felkészülésre a BH után. 28. oldaltól az IPO-TA . AZAZ A TENYÉSZALKALMASSÁGI VIZSGA ANYAGA !  Ez is három ágazatú, de "könnyített" követelményekkel.  Aki nem akar versenyezni és olyan nagyon belemélyedni a kiképzésbe sem, de azért a tenyésztéshez szükséges képességek vizsgálatát komolyan venné.

Szóval, az őrző-védő rész : a gyakorlatok és a vezényszavak hozzá!  Olvasd  el a TELJES SZABÁLYZATOT ÉN CSAK RÖVIDÍTEK NEKED, HOGY A VEZÉNYSZAVAKRA KONCENTRÁLJ! 
IPO-TA „C” ágazat – őrző-védő gyakorlatok

1. gyakorlat Állás és felugatás 15 pont
2. gyakorlat Rejtekhelyből kitámadás 10/30 pont
3. gyakorlat Szembe támadás a kutyára 40 pont
4. gyakorlat Bíróhoz kísérés 5 pont

Összesen: 100 pont

1. gyakorlat Állás és felugatás 15 pont

Mielőtt a kutya állni és ugatni tudná a segédet oda kell küldeni "fürkész" vezényszóval ! Mikor ott van "A kutyának a segédet aktívan, figyelmesen kell állnia, és folyamatosan ugatnia " itt a vizsgán már nem lehet kiadni a vezényszót, hiszen a vezető távol van DE! a TANÍTÁSNÁL hangot, vagy ugass vezényszóval biztatni lehet , dicsérni az ugatásra ! (azért kell a hangadásra tanítani , mert nem minden kutya ugat azonnal és van amelyik nem is ugatna , csak várná, hogy foghasson)
tehát: "fürkész"-a segéd előtt- "hangot"-"-ha ugat okos"! -dicsérni ,  biztatni !

2. gyakorlat Rejtekhelyből kitámadás 10/30 pont
"a kutyavezető  magától nem változtathatja meg helyzetét. A Kutya támadás elleni védekezését azonban egyszer bátoríthatja" "fogd" a vezényszó amikor a segéd megtámadja a kutyát és a bíró int, hogy engedheted.
"ereszd" - mikor a segéd befejezi a küzdelmet és megáll. NEM kell kapkodni, nyugodtan ki kell várni amíg a kutya lenyugszik és enged vezényszóra! A segédnek stabilan és mozdulatlanul bele kell állni, hogy a kutya megnyugodhasson és higgadtan engedni tudjon!
"ülj" mikor mellé lépsz a kutyához ! Megerősíted egy vezényszóval, hogy maradjon ülve és a segéd akkor lép el! Ezt is gyakorolni kell! Meg kell tanulnia a kutyának, hogy te irányítod, de ezzel együtt gyorsan kell reagálni minden vezényszóra !

3. gyakorlat Szembe támadás a kutyára 40 pont
(ezt hívták régen bátorság próbának)
LÁSD  a gyakorlat részletes leírását!
"fogd" " ereszd"  "lábhoz" "ül" a vezényszó !  Itt nem kell erőltetni a felugatást az eresztés után ! Nem követelmény, de ha ugat az nem baj. Ám a figyelmes , szoros őrzés ( meredten nézi a segédet, nem pillant el, nem fordul el !) fontos !
4. gyakorlat Bíróhoz kísérés 5 pont
"lábhoz"

Példák itt is  a témához:
Tina és Fiona fiatal szukák, teljesen kezdő gazdikkal.A felugatás részét a gyakorlatnak így is lehet tanítani, mint Boglárka tette. Ö a "beszélj" vezényszóval bírja ugatásra Ilájt.

Kicsi Úzó kikötve, így tanulta:


Lépjünk tovább. Fogd és ereszd vezényszó tanítása otthon a szobában . Amikor Gyuri feláll , a kutya fölé magasodik , az eresztés nem sikerül, mert a kutya birtokolni akarja a zsákmányt és ahogy" kényszerítené," egyre erősebben szorítja. Amikor visszaül és csendes szóval ereszteti, azonnal átadja Úzó a zsákmányt, hogy folytathassák a "játékot".  Ixor 7 hónapos első őrző-védő

Majd már felnőtt kutyaként, egy másik segéddel, nem gyakorolva rendszeresen az őrző-védő munkát. Pont ezért a kutya csak azt csinálja amit addig megtanult ÉS AMI INGER A SEGÉDTŐL ÉRI. A gazdának jól kell tudni vezetni és irányítani a kutyát, ahhoz, hogy ez egy jól kivitelezett gyakorlat lehessen!

 Nincsenek megjegyzések: