Őrző-védő


Csak akkor javaslom, ha minden elemével tisztában vagyunk és jó segédünk van. A KUTYA hergelésére semmi szükség a hétköznapokban, de ez is hozzátartozik a rottweilerhez, az őrző-védő munka. Nem ettől lesz vad, vagy harapós. Ez is egy természetes ösztönös adottság, a harcban lelt öröm, a védőösztön, "családot" ért támadás elhárítása. 
Aktív tanulást igényel,  a gazda részéről! A kutyában meg  ott kell lenni, az ehhez való képességeknek, ha a standard ajánlásait figyelembe vettük a tenyésztés során.Ösztönös képességek Magabiztosság Terhelhetőség - ŐMT ! Fogalmazza meg a kiképzői szakma, az IPO vizsgarendben. Amit a videón látsz , az egy formagyakorlat tanulásának egyik eleme, amikor a vizsgarend szerinti őrző-védő munka során, használhatja a kutya természetes képességeit. Használhatja a fogát, harcolhat az emberrel. Ez egy ritualizált küzdelem a zsákmányért! Jutalmul kapja a kart, az ember átengedi a zsákmányt. A pozitív agresszió , nem az ember ellen irányul, az embert nem tekintheti ellenségének! Civil kutyák, civil képzéssel.

Az erő, a határozottság, a dominancia, a fogak hatékony használata, a "rettenthetetlenség" bátorság, kitartás, mind-mind szükséges elem, mint ahogyan a kézben tarthatóság, irányíthatóság is. A sokat emlegetett "terhelhetőség" elemei, a botütésre való reagálás a segéd viselkedésével megspékelve, hogy ráhajol, rádől a kutyára, dominanciát mutatva a kutya felé, igyekszik meghátrálásra késztetni.

Az alábbi videókban a céltudatos készülés formagyakorlatait láthatod. Kölyök, növendék korban fokozatosan építjük a kutyát. Itt a videón, harci játékok, őrző-védő tréningek láthatóak, hogy a fiatal kutya jól felkészülhessen a majdani gyakorlatokra. Megalapozzuk a felnőttkorban elvárt munkát.

6. hónapban
7. hónapos 13 hónapos -Itt már a tenyész szemlére készülés lebegett a szemünk előtt. 16 hónapos Kipróbáltuk , hol tartunk a felkészülésben. Idegen segéd, első nem begyakorolt helyzetek.16 hónapos 
Ez egy lazulós , ugatásra rábírós tréning helyzet az első részben, a másodikban már pici fegyelem is belép, hogy ülésből, nyugodtan várakozva indul az "akció".


Majd még néhány alkalom után , jött a tenyészszemle , december elején. Sikeres szemle , idegen pályán, ahol sose járt, idegen segéddel, sose gyakoroltunk rá , nem is ismertük. A kutya számára ismeretlen emberek között, 19 hónaposan. Bíró: Kisbán Kázmér mérés, Szopó Béla őrző-védő, Hartmann György küllem. Ennek is külön története van, miért ott és miért akkor, külön utána járással, hogy egyáltalán felvezethessük a kutyáinkat. Röntgennel és ugyan olyan követelménnyel, mint bárhol máshol megtehették a kutyások. No, és megtehetik ma is.

20 hónaposan befedeztettük. 22 hónaposan született két kölyke. 24 hónapos volt amikor elvitték őket. Majd rá két hétre tréningeztünk vele.

Utána már nem készült videó a tréningekről, hiszen nem a bemutatás miatt őrző-védőztünk. A magunk és a kutya örömére képeztük tovább. A szervezeti életben történt változások, a kutyás környezet alakulása megváltoztatta a hozzáállásomat az egész iskolásdihoz ,közösségi kutyázáshoz.Na, de most még csak a felkészülést szemléljük, térjünk vissza az eredeti mondanivalóhoz.

Itt kell szólni arról, hogy csak a gyakorlott szem látja a kutyák munkája közötti különbséget. Persze a gyakorlatlan szem is láthatja, de megfogalmazni biztosan nem tudja, hogy miért nem ugyan az a látvány, egyik vagy másik kutyánál. Az egyik segéd óvatos, a másik kamikaze módra ront a kutyákra, a harmadik nagyon  ügyetlennek látszik egyik másik videón , amit tréningről, versenyről láthatunk.

Aztán, a gyakorló , tréning videókon sokszor látszik, hogy a segéd , elfordul, kifordul, a földet csapkodja , vagy a nadrágszárát a bottal, vagy enyhén simogatja a kutya oldalát. Azt azért teszi, mert kíméli a kutyát, növelni akarja az önbizalmát. Teheti ezt azért, mert  kölyök még a kutya,  nem akar kárt okozni benne, de teheti azért is, mert erős reakciót mutat a bot ütésre, a terhelésre!
Lilu az erős ütésre , terhelésre morog, de fogása stabil, megtartott marad , még hevesebben küzd , és egyáltalán nem szegi kedvét , hogy harcolnia kell. A morgás így inkább dominancia kifejezés, ezzel jelzi, hogy harcra kész. Tréninggel, gyakorlással, a korával , kevesebb terheléssel ez a morgás meg is szűnne. Ám mivel nem készültünk vizsgára, nem volt jelentősége számomra "pontszámokra" tréningezni. Stresszelni se, mert jó ideje nem érdekel ki mit gondol a kutyámról. Tudom, hogy a hétköznapokban is helyt áll, védelemre kész stabil családi kutya.

Én már tudom, hogy  a vizsgaszerű, sport képzéssel tanult őrző-védő, nem ad tiszta képet az örökletes képességekről, ha csak a kar megfogására koncentrálunk. Ma is jelenvaló probléma, sok kutya botfélő, ijedős, nem terhelhető. Ám e hiba elfedésére remek kiképzési technikák vannak ma már. Az életszerű helyzetben való helytállás más téma, mint az IPO sportképzésben való eredményesség. 
A szolgálati kutyák pontosan lefektetett szabályok szerint vehetnek részt  éles bevetésen, egy civil kutyának még szűkebb a mozgástere. Civil kutya élesben, az utcán, csak a móka kedvéért, nem foghatja, haraphatja meg az embert ! Valójában a hétköznapokban a kutyának csak visszatartó ereje van.( eredeti írásom dátuma 2015. 12. 03. )

Nincsenek megjegyzések: